Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is gevestigd in het Fort aan de Buursteeg. Dit verdedigingswerk werd in 1786 aangelegd vanwege een dreigende oorlog met Oostenrijk.
De aarden wallen zijn omgeven door grachten en voorzien van opstelplaatsen voor kanonnen. In de Tweede Wereldoorlog liet het Nederlandse leger betonnen kazematten bouwen en onderkomens voor pantserafweergeschut. De militairen legden loopgraven aan. Deze sporen van oorlog zijn in en om het fort bewaard gebleven. Een Duitse bunker herinnert aan de rol die de linie speelde in de Pantherstellung, die de Westwall met het IJsselmeer verbond.
- Neem voor 1,20 een wandelkaart mee bij de balie voor een wandeling van 2,5 km.
- In de museumwinkel zijn boeken en gidsen verkrijgbaar over de rijke geschiedenis van het fort en de linie.
- Door vooraf de expositie te bezoeken krijgt de wandeling meer betekenis! De expositie is (bijna) het hele jaar door 6 dagen per week open. De openingstijden vindt u onderaan deze pagina.
- Er zijn open rondleidingen op iedere eerste zondag van de maand. De rondleidingen starten om 14.00 uur bij de balie. Groepen kunnen ook een rondleiding op maat aanvragen.
- Meer informatie over rondleidingen en prijzen.
Bezienswaardigheden
Living History
De centrale ligging en goede bereikbaarheid van het Fort aan de Buursteeg maakt het tot een aantrekkelijke plek voor groepen die zich bezighouden met re-enactment.
Onderkomen PAG
Het Nederlandse leger had in 1940 vrijwel geen tanks, maar moest zich wel voorbereiden op ‘vechtwagens’ van de tegenstander.
Camouflage en maskering
In het Fort aan de Buursteeg staat een beschadigde bunker uit de Duitse periode van de linie, die toen deel uitmaakte van de Pantherstellung.
Bastions en grachten
Het oude aarden fort heeft een lange geschiedenis, maar werd na de Tweede Wereldoorlog een akker (zuidzijde) en een camping (noordzijde).