In het Fort aan de Buursteeg staat een beschadigde bunker uit de Duitse periode van de linie, die toen deel uitmaakte van de Pantherstellung. Deze linie verbond de Westwall met het IJsselmeer, waarmee de westzijde van het Duitse rijk veel beter te verdedigen leek bij een aanval uit het westen. Onder leiding van de Organisation Todt werden meer dan 20 bunkers gebouwd tussen Wageningen en Nijkerk. In het centrale deel van de Gelderse Vallei werd de oude Grebbelinie gebruikt.

De bunkers waren opvallende rechthoekige gebouwen die van afstand zichtbaar waren. Omdat ze te groot waren om te camoufleren werden ze gemaskeerd, vermomd als het ware. De indruk werd gewekt dat er een Veluws huisje stond, compleet met raampjes en gordijnen. Met hulp van de Stichting Grebbelinie is deze tekening uit 1945 weer zichtbaar gemaakt. Twee zijden van de bunker hebben hun naoorlogse betonkleur behouden, met hier en daar nog roodbruine verfresten resten van de maskering.
Op enkele Nederlandse kazematten is nog camouflageverf te zien uit 1940, waarmee de betonnen gebouwtjes iets meer op gingen in hun omgeving.

In de museumwinkel zijn diverse bouwplaten verkrijgbaar waar deze camouflage zichtbaar is. In de Grebbelinie zijn twee kazematten weer voorzien van deze vlektekening; in Veenendaal en Leusden.