In de winkel van het Grebbelinie Bezoekerscentrum worden al enige jaren bouwplaten van kazematten verkocht. Het betreft de modellen die in werkelijkheid in de Grebbelinie zijn gebouwd, zoals de zogenaamde ‘stekelvarkens’ met 3 en 7 schietgaten in de schalen 1:35, 1:48, 1: 72 en 1:87.

Nieuw zijn een tweetal kazematten met een speciaal camouflagepatroon, die bedacht zijn door maskeringsofficier Schrikkel. Volgens deze kapitein waren er twee mogelijkheden om een kazemat minder te laten opvallen: camoufleren óf maskeren. Bij de eerste mogelijkheid ging de kazemat op in zijn omgeving, bij de tweede mogelijkheid was het militaire bouwwerk wel te zien, maar moest de vijand het idee krijgen dat het iets anders was; een bloemenstalletje bijvoorbeeld, of een kiosk.

De getoonde kazemat boven betreft een S3a kazemat met ruitpatroon. Dit patroon is op veel kazematten teruggevonden in de Grebbelinie in Amersfoort en Leusden. Ook in de verlengde Grebbelinie in de Neder-Betuwe werd dit patroon veel gebruikt.

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum heeft geen verzendafdeling, alle artikelen worden in de winkel aan de balie verkocht. Een mooie aanleiding om het winkelbezoek te combineren met de expositie, een wandeling of het terras van de Grebbelounge!

Kapitein Schrikkel