Dankzij medewerking van bruikleengever Bert-Jan Dierink uit Diepenheim kon een fraai uniform tijdelijk in de expositie worden geplaatst. Het uniform past goed bij de extra aandacht voor de gemeente Rhenen in 2022.

Het uniform staat op naam van sergeant Willem Groeneveld uit Almelo, oorspronkelijk deel uitmakend van een tirailleurscompagnie. Na zijn grote verlof in 1933 kwam deze kantoorbediende opnieuw op in augustus 1939 om te worden ingedeeld bij een mitrailleur compagnie, MC-III-19 R.I. Zijn speciale functie was menagemeester: hij hield zich als onderofficier dus bezig met de voeding van genoemde compagnie. In een verslag van een regimentsgenoot wordt gemeld dat sergeant Groeneveld als tevens als (vervangend) fourier werd aangesteld om kleding en uitrusting te verzorgen. Het was een veelzijdig militair: van het embleem op zijn mouw is af te lezen dat hij een buitengewoon geoefend granaatwerper was. De stellingen van dit regiment lagen gedeeltelijk achter de inundaties van de Grift bij Achterberg.

Na de gevechten op 12 en 13 mei loopt de sergeant met vele andere militairen via Elst naar Amerongen, waar ze warm eten krijgen. Met fietsen voert de tocht via Cothen naar Fort Honswijk, waar duizenden militairen waren samengepakt. Sergeant Groeneveld werd krijgsgevangen gemaakt als het Duitse leger arriveert. Ze lopen weer terug naar het verwoeste Rhenen en zien Duitse en Nederlandse gesneuvelden liggen langs de weg. Ze lopen door naar Arnhem en Westervoort om daar op de trein te stappen naar Duitsland.

Op 9 juni 1940 keerde Willem Groeneveld terug uit krijgsgevangenschap.

Reserveren