Het Grebbelinie Bezoekerscentrum fungeert vanaf de start in 2017 als podium voor lezingen. Na een periode waar bijeenkomsten niet mogelijk waren, wordt er weer ruimte gemaakt voor presentaties met een cultuurhistorisch of natuurlijk thema.

Afgelopen woensdag beet militair Historicus Rein Bijkerk het spits af dit winterseizoen. Thema van de lezing was de thematiek van de waterlinies in Nederland. Het verhaal startte met de Tachtigjarige oorlog tot en met de Tweede Wereldoorlog. De heer Bijkerk liet aan de hand van vele voorbeelden zien dat het beeld van de superieure en tot de tanden bewapende Duitse leger niet klopte. En inundaties zijn geen achterhaalde geschiedenis, maar werden in Oekraïne weer toegepast bij de verdediging van Kiev.

De lezing werd gevolgd door een expositiebezoek waarbij de Grebbelinie werd uitgelicht en een rondleiding over het Fort aan de Buursteeg.

Samen met een lunch bij de Grebbelounge was het een mooi voorbeeld van een dag vullend programma bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

 

Rein Bijkerk is o.a. auteur van “Een korte Oorlog” (2015) en met Christ Klep “De Nieuwe Oorlog: rationele kijk op militair geweld in de 21e eeuw” (2018). Laatstgenoemde boek is door de recente gebeurtenissen weer actueel geworden en is verkrijgbaar in de winkel van het Grebbelinie Bezoekerscentrum.